Krijg onterechte bemiddelingskosten tot vijf jaar later terug

In het kort

  • de makelaar die voor de verhuurder werkt mag geen kosten in rekening brengen bij de huurder
  • veel makelaars doen dit toch
  • tot vijf jaar later kunnen de onterechte bemiddelingskosten worden teruggevorderd
  • Square Rent regelt het voor je

Bemiddelingskosten zijn meestal onrechtmatig
De meeste particuliere verhuurders schakelen een verhuurmakelaar in om een huurder te vinden voor hun woning. De makelaar biedt dan de woning van de verhuurder online aan, regelt de bezichtigingen en het tekenen van het contract. Deze makelaars werken voor de verhuurder, en makelaars die werken voor de verhuurder mogen bij de huurder geen (bemiddelings)kosten in rekening brengen. Toch wordt dit door makelaars nog volop gedaan, onder het mom van niet geschoten is altijd mis.

Hoe weet je of jouw bemiddelingskosten onrechtmatig zijn?
Voor een huurder zou het vrijwel onmogelijk zijn om zwart op wit te bewijzen dat een makelaar voor de verhuurder werkt. Om die reden wordt door de rechtspraak genoegen genomen met minder sterk bewijs. Kort gezegd is het al voldoende als enig werk van de makelaar de verhuurder ontlast.

Dit is overduidelijk het geval als de makelaar de beheerder van het pand is, en dus aanspreekpunt voor vragen en klachten van huurders. Maar ook het in ontvangst nemen en controleren van de maandelijkse huurbetalingen volstaat als bewijs dat de makelaar voor de verhuurder werkt. Hetzelfde geldt voor het in ontvangst nemen van de eerste maand huur of de borg bij het begin van het contract. Een laaste voorbeeld is de aanbiedingsadvertentie van de woning die enkel de contactgegevens van de makelaar vermeldt, en dus niet die van de verhuurder. Op deze manier  ontlast de makelaar de verhuurder van (op zijn minst) het eerste contact met geinteresseerden in de woning, en 'werkt' zo dus voor de verhuurder.

En laat je niet misleiden door verdekkende namen zoals sleutelgeld of administratiekosten. Het is de makelaar niet toegestaan welke kosten dan ook in rekening te brengen bij de huurder als hij voor de verhuurder werkt. De onterechte kosten kunnen tot vijf jaar later worden teruggevorderd.

Square Rent krijgt jouw bemiddelingskosten terug
Square Rent beoordeelt jouw situatie en kijkt of het voor jou mogelijk is om de bemiddelingskosten terug te krijgen. Wij schrijven de makelaar aan en starten een procedure bij de rechter als dat nodig is. Wij vertegenwoordigen jou daarin en zorgen na afloop voor de naleving van de uitspraak. Wij doen alles  alles wat nodig is om de bemiddelingskosten voor jou terug te krijgen.

Als prijs rekenen we 50% van de teruggekregen bemiddelingskosten. En mocht alle inspanning van Square Rent geen resultaat opleveren, betaal je natuurlijk niets.

Voorbeeld

Sinds 2019 huurt Marc een woning. Hij heeft de woning gevonden via een online advertentie op de website van een makelaar. De advertentie gaf alleen de contactgegevens van de makelaar. Zo kwam Marc in contact met de makelaar en heeft de makelaar de bezichtiging georganiseerd en werd het contract getekend op het kantoor van de makelaar. Daarbij moest Marc € 200 euro aan 'sleutelgeld' betalen. Dit is onrechtmatig. Square Rent spreekt de makelaar aan en weet de € 200 terug te krijgen voor Marc. Als vergoeding aan Square Rent betaalt Marc € 100 (50%).

Ook benieuwd naar onze dienstverlening?

Neem vandaag nog contact op met Square Rent

Zakelijk

IBAN: NL19ASNB0267191103
BTW: NL001178810B61
KvK: 71776028

Algemene voorwaarden | Square Rent 2020 |  Privacy policy